PHOTO 2021 03 12 10 00 25

 12 maart 2021

Gemeente Den Haag stelt extra prijs ter beschikking: ook geldprijzen voor Play to Move en UP Adaptive Sports

Vanmiddag is door Voorall de Onbeperkt070-prijs 2020 uitgereikt aan het beste idee dat Den Haag toegankelijker maakt voor mensen met een beperking: de aanleg van een toegankelijke jeu-de-boulesbaan op het Lange Voorhout. De indiener van het idee, Claudia Hendrichs, tevens eigenaresse van lunchroom Greenbean aan het Lange Voorhout, ontving de prijs uit handen van wethouder Kavita Parbhudayal: een cheque van €7.500 om de baan te realiseren. De tweede prijs van €5.000 ging naar Jantje Beton, die de buitengame Play to move in Den Haag wil uitrollen voor kinderen met en zonder beperking. UP Adaptive Sports ging niet alleen met de eervolle vermelding naar huis, maar ook met de financiële middelen om materiaal voor aangepast skiën en surfen aan te schaffen.

Jeu-de-boulesbaan moet aanzetten tot ontmoeten en meedoen

Claudia Hendrichs, die het winnende idee indiende, is dolblij: “Fantastisch dat mijn idee de Onbeperkt070-prijs heeft gewonnen, vooral voor de mensen die er straks gebruik van kunnen maken. Ik wil Haagse inwoners graag meer kansen bieden om met elkaar in contact te komen. Een jeu-de-boulesbaan nodigt uit tot ontmoeten en meedoen. Deelnemers kunnen zelf het initiatief nemen om te gaan spelen en iedereen kan aansluiten. Een mooie plek om te starten is het Lange Voorhout tegenover Greenbean, gevestigd in het Diligentia theater waar ook een invalidetoilet aanwezig is. Hopelijk kunnen we daarna in de rest van de stad meer banen realiseren.”

Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid, reikte de cheque uit: “In een stad van iedereen is het van vitaal belang dat we sociaal met elkaar omgaan. Mensen met een beperking willen geen uitzondering zijn, maar aangesproken worden op hun kracht en talenten. Meedoen moet vanzelfsprekend zijn zonder te hoeven opkomen voor de fysieke en sociale ruimte die hiervoor nodig is. Ook daarom vind ik het geweldig dat Greenbean deze prijs heeft gewonnen. Jeu-de-boules is een spel dat iedereen tot meedoen uitdaagt en tot leuke ontmoetingen leidt”.

De jury koos het idee vanwege de verbindende factor, de maatschappelijke uitstraling en de mate waarin het idee bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met een beperking. Daarnaast is het idee uitvoerbaar en realistisch, uitrolbaar op meerdere plekken in de stad én kunnen zoveel mogelijk mensen met en zonder beperking gebruik maken van de jeu-de-boulesbaan.

Ook buitengame en aangepaste sportmaterialen ontvangen geldprijs

De tweede prijs, de aanmoedigingsprijs ter waarde van €5.000 en beschikbaar gesteld door de gemeente, ging dit keer naar Jantje Beton. Het goede doel wil graag de buitengame Play to move in Den Haag uitrollen en daarmee kinderen (met en zonder beperking) stimuleren meer naar buiten te gaan. De eervolle vermelding was voor UP Adaptive Sports die met het geldbedrag van €2.500 sportmaterialen aan kan schaffen voor mensen met een beperking, zoals een zitski en aangepaste surfplanken.

“Besloten niet langer te wachten met uitreiken”

Ondanks de coronacrisis ontving Voorall maar liefst 60 inzendingen voor de beeldvormingsprijs. In verband met de maatregelen rondom het virus kon er afgelopen jaar geen uitreiking en eindevenement plaatsvinden. “Omdat we nu toch graag de winnaars blij wilden maken met dit goede nieuws, hebben we besloten niet langer te wachten”, aldus Kim Hameete van Voorall. “Hopelijk kunnen de drie prijswinnaars dit jaar nog aan de slag met het realiseren van hun idee, we gunnen het immers iedereen om volledig mee te doen in de maatschappij, juist in deze onzekere tijden.” Alle genomineerden zijn terug te vinden op de website www.onbeperkt070.nl. Eind dit jaar zal alsnog een eindevenement plaats vinden, waarbij de genomineerden én winnaars in het zonnetje worden gezet.

Onafhankelijke jury

Zoals elk jaar beoordeelde een onafhankelijke jury alle inzendingen. De juryvoorzitter was dit keer Joop van Rossem van Platform VG Haaglanden. Hij werd bijgestaan door het juryteam, bestaande uit Gonny Tafuni, wmo-deskundige, Khadija Bous Bou, ervaringsdeskundige, Carola Schwabl, medewerker bij The Hague Info Store en Annemieke van Ham, logopediste bij Kentalis.