In 2019 heeft Willemsvaart de 1ste prijs gewonnen en The Comtemporary Art Weekend de 2de prijs. Benieuwd hoe ze Den Haag inclusiever hebben kunnen maken met het prijzengeld? Lees hieronder het hele verhaal.

logo willemsvaart

Vorig jaar ontving de Haagse Willemsvaart de Hoofdprijs. De jury van 2019 was unaniem enthousiast over dit initiatief (plaatsen van tillift op de kade, zodat mensen met een rolstoel kunnen meevaren met de diverse Haagse rondvaartorganisaties ). De Tillift is een idee van Chris Schram en Martine Balster (langste vrouw van Nederland. Zij werkt met meervoudig gehandicapte kinderen).

Chris, eigenaar van De Willemsvaart en Martine zijn super blij met de 1ste prijs . Met het geldbedrag heeft hij de juiste tillift kunnen aanschaffen.
Helaas is de tillift nog niet op een kade geplaatst. Meerdere locaties zijn intensief besproken, maar moeten voldoen aan vele eisen (waterschap, bereikbaarheid, in de omgeving van gehandicaptentoilet). Samen met de Gemeente is er nu vlakbij Centraal Station een plek gevonden die geschikt is en hopelijk in 2021 geplaatst kan worden. Dan zullen ook de boten van de Willemsvaart worden aangepast, zodat rolstoelgebruikers veilig mee kunnen varen.

Van 5-7 juli vondt het The Hague Contemporary Art Weekend 2019 plaats, een kunstfestival dat hedendaagse kunst in Den Haag met iedereen wil delen. Bij negentien galeries, musea en art spaces kun je tentoonstellingen bezoeken, een tour krijgen, artist talks bijwonen of van een opening of performance genieten. Omdat kunst iedereen iets moois en spannends te bieden heeft, zet The Hague Contemporary zich in om al deze locaties toegankelijk te maken, ook voor mensen met een fysieke beperking. Zo hebben ze in kaart gebracht welke locaties voor rolstoelen beschikbaar zijn en of er aangepaste toiletten aanwezig zijn, reden er aangepaste pendelbussen door de stad rijden die je langsbrengen bij de verschillende deelnemende locaties en was er een speciale tour voor rolstoelgebruikers en hun vrienden/familie langs diverse galeries en musea.